Kıyafet alışverişi yaparken aklımızda bulunan, doğru parçaya bizi yönlendiren birçok kriter vardır. Stilimize uyumlu olması, rengi, kesimi, kalıbı…Bütün bunların yanında genellikle göz ardı ettiğimiz fakat büyük öneme sahip bir kriter daha vardır: seçtiğimiz giysinin kumaş kalitesi. Seçtiğimiz giysilerin kaliteli materyalden yapılması hem gün içindeki konforumuz, hem sağlığımız, hem de giysilerimizin üzerimizde daha iyi görünüp daha uzun ömürlü olabilmesi açısından oldukça önemlidir. Peki kıyafet alışverişimiz sırasında hangi kumaşın ne kadar kaliteli olduğunu nasıl anlayabiliriz? Bunun için öncelikle kumaş türlerini ve genel özelliklerini bilmek işinizi epey kolaylaştıracaktır.
Sık Tercih Edilen Kumaş Türleri ve Özellikleri
Farklı stillerde tasarlanan giysilerin kumaş türleri kendi içlerinde büyük farklılık gösterir. Elbette bütün kumaş türlerini öğrenmeniz kolay değildir, ve eğer moda tasarımcısı değilseniz gerekli de değildir. Fakat en fazla kullanılan 5 materyali ve özelliklerini bilmek, aradığınız kıyafetten ne beklemeniz gerektiğini anlamanızı sağlayacaktır. İşte herkesin kıyafet alışverişi sırasında bilmesi gereken 5 kumaş türü:
İpek Kumaş ve Özellikleri
İpek kumaş, orta seviye nefes alabilirliğe sahip oldukça rahat, bakımı da bir o kadar zor bir kumaştır. Genellikle yalnızca kuru temizleme ile temizlenmesi önerilen bu kumaş, konfor sağlaması ve şık görünümü ile öne çıkar. Doğal bir materyal olan ipek kumaş dökümlü ve parlak yapısından dolayı genellikle şık giysilerde tercih edilir. Kaliteli bir ipek kumaş yumuşak, parlak ve dökümlü yapısıyla kolaylıkla ayırt edilebilir.
Yün Kumaş ve Özellikleri
Hepimizin özellikle sıcak tutması özelliğinden dolayı tercih ettiği yün, nefes alabilirliği yüksek ve rahat bir materyaldir. Yün ürünlerle özellikle kışlık giysi alışverişlerimizde oldukça sık karşılaşırız. Oldukça dayanıklı olan bu materyal hem konfor sağlaması hem sıcak tutmasıyla öne çıksa ve tercihlerimizde üst sıralarda yer alsa da iyi bir bakım ister ve yanlış bir yıkama tekniğinde deforme olabilir, küçülebilir. Kaliteli bir yün kumaşı anlamak için dokunmanız yeterli olacaktır. Orta-üst seviye yumuşaklığa sahip olan bu kumaş türü, sık dokunduğu zaman yumuşaklığı azalır. Bu da liflerin kolay yıpranmasına yol açar. Bu yüzden çok sık dokunmamış, yumuşak yapıda olan yün kumaşların kaliteli olma ihtimali daha yüksektir.
Pamuklu Kumaş ve Özellikleri
Pamuk, bütün giysilerimizde neredeyse en sık karşılaştığımız materyallerden biridir. Konforlu, nefes alan, emici, yumuşak ve dayanıklı yapısı sayesinde birçok üründe tercih edilen bu materyal doğal yapısı ile cildi rahatsız etmeyen, sağlıklı bir dokuya da sahiptir. Zamanla küçülme gösterebilse de pamuklu giysiler özel yıkama koşulları gerektirmeden rahatlıkla yıkanabilir. Aklınıza gelebilecek birçok giysi, yatak takımları gibi çeşitli ürünlerde gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Elinizdeki kumaşın kaliteli bir pamuklu kumaş olduğunu anlamak ise oldukça kolaydır. Pamuklu kumaşlar genellikle esnek, ve fazlasıyla yumuşak yapıdadır.
Keten Kumaş ve Özellikleri
Keten kumaş özellikle yaz aylarında birçok markanın koleksiyonlarında karşımıza çıkar. Yüksek nefes alabilirlik ve sıcağa dayanıklılık özellikleri sayesinde yaz ayları için ideal seçeneği oluşturur. Yalnızca giysilerde değil mobilyalarda da sıklıkla karşımıza çıkan keten kumaş da oldukça sağlıklı, konforlu ve şık bir kumaş seçeneğidir. Özel yıkama koşulları gerektirmediği gibi ayrıca her yıkamada daha da yumuşaklaşacaktır. Kaliteli bir keten kumaş, hiç yıkanmamış halinde iken yumuşaklık seviyesi azdır ve oldukça hafiftir.
Polyester Kumaş ve Özellikleri
Polyester, sentetik kumaş materyalleri arasında en sık karşılaştığımız materyaldir. Daha hesaplı olması ve birçok konuda yüksek dayanıklılığa sahip olması kullanıldığı giysileri daha dayanıklı hale getirirken dolayısıyla ömürlerinin de daha uzun olmasını sağlar. Polyester kumaşlar pamuklu kumaşlarla veya diğer doğal materyallerle kıyaslandığı zaman diğerleri kadar konforlu görülmez, fakat birçok üründe pamuk veya diğer materyallerle karıştırılıp kullanıldığından konfor seviyesi yükselir. Polyester kumaşın kalitesini anlamak ise diğer kumaşlara göre daha karmaşıktır çünkü genelde diğer dokularla karıştırılmış şekilde kullanılır. Fakat polyester kumaş genelde fazla esnekliğe sahip değildir ve formunu koruyan bir yapıya sahiptir.
Bir Kumaşın Kaliteli Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Giysi alışverişi yaparken eğer online alışveriş yapmıyorsak hepimizin alacağı üründe dikkat ettiği özellikler vardır. Renklerinin canlılığı, baskılarının veya işlemelerinin kaliteli olması gibi birçok noktaya dikkat ederiz. Fakat bunlar gibi yüzeysel özellikler dışında satın alacağınız giysinin kumaş kalitesini anlamak için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha bulunur:
Kumaşın Dayanıklılık Seviyesi Kalite Göstergesi Olabilir
Yeni bir giysi satın alırken aramanız gereken ilk kriter bu ürünün uzun ömürlü olmasıdır. Hem ekonomik hem de çevresel kaygılardan dolayı uzun ömürlü parçalar satın almak hepimizin tercih etmesi gereken seçenektir. Dayanıklılık, birçok marka ve tasarımcının da söylediği gibi kumaş kalitesinin en önemli yönlerinden birisidir. Yüksek kaliteli kumaşlar, sık dokunmuş liflere sahiptir. Sık dokunmuş lif yapısı kumaşı daha dayanıklı, dolayısıyla daha uzun ömürlü yapar. Fakat bunu değerlendirirken her kumaş türünün yapısının birbirinden farklı olduğunu ve her kumaşın dayanıklılık kriterlerinin değişken olduğunu da unutmayın. Örneğin, ipek kumaş doğası gereği pamuklu veya polyester kumaş kadar dayanıklı değildir. Bu sebeple ipek kumaşın sık dokunmamış olması ve dayanıklı olmaması kaliteli olmadığı anlamına gelmez.
Kumaş Türüne Göre Değişen Yumuşaklık Kaliteyi Belirler
Liflerin dokunma şeklinin yanında uzunluğu da giysinizin kalitesi açısından önem taşır. Uzun liflerin kumaşta daha düzgün bir şekilde oturması, kısa liflerin uçlarının uzun lifler kadar düzgün bitişli olmaması kumaşların yumuşaklık seviyesini belirleyen kriterlerdendir. Eğer alacağınız parçanın kaliteli olmasını istiyorsanız ve kullanıldığı materyal doğası gereği sert değilse, almak üzere olduğunuz ürünün yumuşaklığını test etmeniz gerekir. Bu hem alacağınız ürün içinde rahat etmenizi hem de daha uzun süreli kullanabilmenizi sağlar. Fakat unutmamalısınız ki bazı kumaşlar yapısı gereği pek yumuşak değildir ve bu onların kaliteli olmadığını göstermez. Örneğin, kaliteli bir keten kumaş fazla yumuşak olmayacaktır. Yumuşaklık seviyesini her zaman kumaşın yapısına göre değerlendirmelisiniz.
Kumaş Kalitesine Göre Nefes Alabilirlik Seviyeleri
Giysi alışverişi yaparken alacağınız ürünün kumaş kalitesinde dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan birisi kumaşın nefes alabilir yapıda olmasıdır. Özellikle yaz aylarının sıcak havalarında nefes alabilen kumaşlara olan ihtiyacımız artar. Nefes almayan kumaş türleri hem daha çok terlemenize, hem de hava aldırmayarak rahatınızın kısıtlanmasına sebep olur. Bu da hava almayan ve terleyen cildinizde irritasyona, kaşıntıya ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bunları yaşamasanız bile, sıcak günlerde hava aldırmayan kumaşlarla yaşamak pek de konforlu bir seçenek değildir. Sık dokunmuş liflerden oluşan kumaşlar genellikle daha az nefes aldıran yapıda olsa da, bu sizi yanıltmamalıdır. Örneğin, polyester kumaş ve pamuklu kumaş görünürde aynı sıklıkta lif dokumasına sahip gibi olsa da, pamuklu kumaş yapısı gereği daha yüksek nefes alabilirlik seviyesine sahiptir. Yani elinizdeki kumaşın ne kadar nefes alabilir olduğunu anlamak için lif dokusundan önce hangi kumaş türünde olduğunu anlamanız gerekir.
Kaliteyi Seçin Giysilerinizin Ömrünü Uzatın
Kıyafet alışverişi yaparken seçtiğimiz ürünlerin stilimize uygun olması ve dolabımızda yer almayı hak ediyor olmasının yanında, uzun ömürlü olması da öncelikli kriterlerdendir. Uzun ömürlü olmayan giysiler hem zaman içinde çabuk yıpranarak üzerimizde kötü görünmeye başlar hem de ekonomik olarak bizi zarara uğratırlar. Bunun için aldığımız giysilerin ilk olarak kumaş kalitesine dikkat etmemiz gerekir. Hangi kumaş türünün ne gibi özelliklere sahip olduğunu ve kaliteli olup olmadığını nasıl anlayacağınızı öğrendiğinize göre, artık siz de alışverişlerinizde kaliteyi seçip giysilerinizin ömrünü uzatabilirsiniz!